Nagrada za najbolji pariški baget za 2025. godinu dodijeljena je Mickaëlu Reydelletu i Florianu Bléasu iz La Parisienne, što im daje privilegiju da godinu dana pune korpu za hljeb francuskog predsjednika... i možda nekoliko prava na hvalisanje nad drugim pekarima.
Ako postoji jedna stvar o kojoj Francuzi zaista razmišljaju ozbiljno, to je najvjerovatnije hljeb.
Pečenje je u Francuskoj gotovo umjetnost. Baget je čak dobio status svjetske baštine od strane UNESCO-a.
Za pariške pekare, najveća čast je osvojiti nagradu za najbolji pariški baget.
Na takmičenju 2025. godine učestvovalo je 187 pekara iz francuske prijestolnice. Njihove kreacije ocjenjivao je žiri sastavljen od zamjenika gradonačelnika Pariza Nicolasa Bonnet-Oulalda, predstavnika glavnih profesionalnih federacija, novinara i četiri nasumično odabrana Parižana.
Sudijci ovog 32. izdanja ocjenjivali su takmičarske bagete na osnovu pet kriterija: izgled, okus, kvalitet pečenja, mrvica i saćasta struktura, piše Euronews.com.
Ovogodišnji sretni dobitnici su Mickaël Reydellet i Florian Bléas, iz prikladno nazvane boulangerie La Parisienne.
Reydellet je otvorio svoju prvu pekaru 2006. godine, a sada upravlja devet pekara, od kojih sedam u Parizu i dvije u rodnoj Normandiji.
„Veoma sam ponosan na timove, jer iza ovog takmičenja stoji svakodnevni rad cijelog osoblja i to se ne smije zanemariti“, rekao je za Euronews Culture.
Reydellet je već pobijedio na takmičenju 2016. godine. U proteklih devet godina, beskrajno je radio na poboljšanju svog proizvoda, uprkos vanjskim izazovima poput pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini.
„Žetva pšenice se mijenja svake godine. Moramo svaki put prilagođavati naše recepte kako bismo to uzeli u obzir“, objasnio je. „To je umjetnost pečenja.“
Kao i svaki dobitnik nagrade za najbolji pariški baget, Reydellet i Bléas će imati privilegiju da tokom godine dostavljaju svoj hljeb u Jelisejsku palatu.
Ali za njega je francuski predsjednik klijent kao i svaki drugi.
„Uvijek je vrlo zanimljivo moći ući u Jelisejsku palatu i poslužiti najprestižnije stolove. Ali mi se veoma brinemo o svakom našem proizvodu“, rekao je Reydellet.
„Bilo da se radi o predsjedniku ili samo još jednom klijentu, mi se zaista trudimo da dobro obavimo svoj posao, i to se isplati.“
Zanatlije u La Parisienne nisu strane nagradama. Reydelletov kolega Mathieu Leveque također je ove godine osvojio nagradu za najbolje pariško pecivo, a Aziz Boussaidi je osvojio drugo mjesto na takmičenju za najbolji kroasan u regiji.
Nakon što je završio vlastitu nezavisnu degustaciju, Euronews Culture može reći da je baget Bléasa i Reydelleta zasluženi pobjednik.
Također uglavnom prolazi test "Ratatouille". Kao što je objasnio lik Colette u animiranom Pixar filmu iz 2007. godine, dobar hljeb se može prepoznati po zvuku korice.
Baget La Parisienne nudi "simfoniju pucketanja. Samo odličan hljeb zvuči ovako."