U tamnoj čokoladi pronađena je hemikalija koja bi mogla da uspori starenje, naveli su naučnici “King's College” u Londonu.
Studija je proučavala nivoe teobromina (materije koja se nalazi u kakaovcu) u krvi i uporedila ih s markerima biološkog starenja koji pokazuju koliko je tijelo staro u smislu zdravlja i funkcija, a ne godina života.
Stručnjaci su sproveli ograničeno istraživanje o uticaju teobromina na ljude, a analiza je obuhvatila 509 ljudi u Britaniji i 1.160 iz studije "Kora" u Njemačkoj.
Tokom istraživanja pronađena je "značajna povezanost" između nivoa teobromina u krvi i sporijeg biološkog starenja.
Vodeći naučnik na "King's College" u Londonu Ramy Saad rekao je da je sada važno otkriti šta stoji iza ove povezanosti i kako dalje istražiti interakcije između prehrambenih metabolita i epigenoma.
"Ovaj pristup mogao bi da nas dovede do važnih otkrića o starenju i šire, o uobičajenim i rijetkim bolestima", rekao je Saad, koji je i doktor kliničke genetike.
Profesor epigenomike na “King's College” Jordana Bell izjavila je da ovo istraživanje može pomoći kod razumijevanja kako svakodnevna hrana može sadržavati tragove za zdraviji i duži život.
Naučnici su naveli da je teobromin relativno neistraženi prehrambeni fitonutrijent koji je povezan sa zdravstvenim prednostima i produženim životnim vijekom, prenosi agencija DPA.
Istraživači su testirali i druge molekule pronađene u kakau i kafi, ali sugerišu da je učinak specifičan za teobromin.
Tim sada istražuje da li je učinak na biološko starenje jedinstven za teobromin ili materija stupa u interakciju s drugim hemikalijama u tamnoj čokoladi, poput polifenola, koji je snažan antioksidans koji se nalaze i u voću, povrću, čaju, kafi i vinu.